Polimerna glina i što je to?

Polimerna glina je vrsta gline za modeliranje napravljena od polivinil klorida i tekućeg plastifikatora. Idealan materijal za izradu rukotvorina, nakita i skulptura jer je jednostavna za rad. Izuzetne je mekoće i dolazi u raznim bojama koje se mogu međusobno miješati kako bi stvorili palete boja po želji. Svestran je materijal za one koji uživaju u stvaranju umjetnosti i rukotvorina.

Može se oblikovati ručno ili se mogu koristiti kalupi ili rezači za stvaranje malo drugačijih oblika.

Dobra stvar je što se može bojati ili glazirati kako bi se dobio završni i drugačiji izgled, a može se kombinirati s drugim materijalima poput žice ili perli za stvaranje složenijeg dizajna.

naušnice-Elsa-white-pearl-bijela-zlatni-listići
naušnice-opal-white-bijela-akril-prozirna
naušnice-siva-crna-roza-pink-gray-zlatna-bijela-zlato

Vrste polimerne gline

Ima nekoliko različitih brandova (FIMO, Sculpey, Premo, Cernit, Souffle, Das…), kod svih su karakteristike slične i vjerojatno kao početnik ne biste primijetili neke bitne razlike, ali oni koji se dugo bave kreiranjem primjećuju. Dobro razmislite prije kupovine polimerne gline, pogotovo ako planirate glinu kombinirati sa drugim materijalima koji ne podnose pečenje.

Osnovna podjela:

  • polimerna glina koja se suši na zraku (FIMOair, Das..)
  • polimerna glina koja se suši pečenjem (FIMO, Sculpey, Premo, Cernit)

Razlikuju se i po tvrdoći pa tako kod branda FIMO imamo mekanu (FIMO soft) i klasičnu verziju (FIMO classic), masa sa posebnim efektima šljokica/glitera ili kao prozirne mase (FIMO effect, translucent, pearl). Fimo je poznata marka polimerne gline koja je popularna među umjetnicima i majstorima. Poznata je po čvrstoj teksturi, što ju čini idealnom za detaljan rad.

Fimo masa classic, soft, effect, pearl

Cernit mase su mekše i nije ih potrebno dugo mijesiti (preporučljive za početnike ili djecu), međutim osjetljivo je raditi sa istima jer se više lijepe za ruke i ostavljaju boju na njima. Ima veliki broj nijansi što je osnovna prednost u odnosu na Fimo masu. Poznata je po svojoj prozirnosti i fleksibilnosti. Idealna je za izradu tankih, osjetljivih predmeta kao što su perle i ukrasi. (Ovu marku najviše koristim za izradu naušnica).

Cernit masa number one, nature, opaline, translucent

Sculpey je još jedna popularna marka polimerne gline koja dolazi u raznim bojama i vrstama. Poznata je po svojoj mekanoj i savitljivoj teksturi, što olakšava rad.

Sculpey masa polimerna glina

Souffle je vrsta polimerne gline koja ima finiš sličan antilopu i poznata je po svojoj mekoj teksturi. Idealna je za izradu većih predmeta kao što su zdjele i vaze.

Souffle masa polimerna glina

Das je masa za modeliranje talijanskog branda u bijeloj boji. Glina koja se lako oblikuje te se nakon obrade i modeliranja ostavi na zraku 24 sata – ovisno od debljine i veličine oblikovanog predmeta da se osuši i stvrdne. Finalni proizvod se može bojati.

Vjerujem da mnogi od vas nisu ni čuli za druge marke osim za Fimo koju je najlakše pronaći u hobi trgovinama.

 

Glina koja se peče u pećnici

Nakon što je glina oblikovana u željeni oblik, peče se u pećnici da se stvrdne i stegne. Proces pečenja može varirati ovisno o marki i vrsti polimerne gline, ali obično uključuje pečenje na 130°C oko pola sata.

 

Glina koja se suši na zraku

Takozvana samosušeća polimerna glina. Stvrdnjava na sobnoj temperaturi, laka je za obradu i nije ju potrebno peći. Kada ste završili predmet samo ga ostavite da se osuši. Vrijeme sušenja ovisi od veličini i debljini predmeta, a varira od 12 do 48h. Poslije sušenja je možete dodatno obrađivati šmirglanjem, oslikavanjem, lakiranjem.

naušnice-cvjetne-cvijeće-roza-fuksija-pink-cvijet-latice
naušnice-cvjetne-cvijeće-crna-zlatna-cvijet-latice
naušnice-cvjetne-cvijeće-roza-pink-cvijet-latice

Šta je potrebno za početak ?

Polimerna glina je mekana i može se oblikovati na sobnoj temperaturi. Možete je oblikovati rukama ili upotrijebiti kalup. Kako je kod nas teško pronaći kalupe za glinu, možete upotrijebiti plastične ili metalne kalupe za torte, kolače, plasteline, pečate za tijesto itd. Isto tako možete pronaći nekoga tko se bavi 3D printom i zajedno osmisliti kalup po želji.

Od osnovnog alata potrebno je:

 

  • skalpel ili nožić pomoću kog ćete rezati glinu
  • staklena ili keramična podloga na kojoj ćete raditi
  • valjak, kalupi, pečati, plastični nožići za oblikovanje
  • mašina za izradu tjestenine – kako biste jednako izvaljali glinu
  • mini pećnica u kojoj ćete peći glinu (ili obična pečnica u kojoj inače pečete)
  • papir za pečenje – (ukoliko nemate neku od navedenih podloga).
  • šmirgl ili brus papir ili brusilica – za uklanjanje viška gline sa rubova
  • UV sjaj ili gel ako želite vašem predmetu dati sjaj ili zaštitu
naušnice-cvjetne-cvijeće-roza-krem-latice
naušnice-cvjetne-cvijeće-roza-prljavo-roza-pink-latice
naušnice-flower-girl-cvijeće-cvjetići-cure-žena

Ovo su osnovni alati koje bi preporučila za početak bavljenja polimernom glinom. Naravno da možete improvizirati i koristiti neke predmete iz kuće bez da dodatno ulažete u alate (ako niste u mogućnosti opremiti se za start).

 

Dodatni savjet : Tokom izrade predmeta potrebno je koristiti jednokratne rukavice ili obavezno oprati ruke iza svake boje kako ne bi došlo do nepoželjnih otisaka ili tragova iste. Jednom kad se jedna boja uprlja drugom nema povratka, osim da ponovno zamijesite i izjednačite nijansu i krenete ispočetka. Potrebno je puno strpljenja i pokušaja dok se ne izvježbate i postanete pravi profesionalci.

naušnice-modern-art-slika-transfer-print-šareno-krem
naušnice-azurna-obala-tirkizna-bijela-plava-zlatna-zelena
naušnice-blue-marble-plava-crvena-zlato-bijela

Pri završetku izrade višak gline dobro zamotajte u prozirnu foliju ili u posudicu bez zraka, kako se ista nebi osušila i kasnije otežala ponovni rad.

 

Sretno u stvaranju jedinstvenih i prekrasnih kreacija. Neka vam bude inspiracija i radost u beskrajnim mogućnostima koje polimerna glina nudi i neka vaša kreativnost cvjeta sa svakim projektom.

Ne zaboravite uvijek biti strpljivi, eksperimentirati s novim tehnikama i zabaviti se!